Merhabalar,
Bu yazımda POSTMAN kullanımını anlatacağım. Bu ders için video da çektiğim için onu da sizinle paylaşıyor olacağım.
POSTMAN size istediğiniz bir URL’ ye GET, POST, PUT, DELETE, PATH gibi istekleri göndermenizi sağlayan çok yararlı bir uygulama.
POSTMAN uygulamasını resmi web sayfasından indirebileceğiniz gibi, Google Chrome üzerinde çalışan bir eklentisi de mevcut. Onu da buraya tıklayarak Chrome üzerinden edinebilirsiniz. Ben video içerisinde chrome eklentisini kullandım.
Bu yazıyı yazarken ben MacOS kullandığım için Konsol için Terminal ifadesini kullandım. Eğer Windows kullanıyorsanız siz Command Prompt yani windows işletim sisteminde bulunan cmd yi kullanabilirsiniz.
Server Oluşturma
POSTMAN aracılığı ile bir URL’ ye istek gönderebilmemiz için bir Server yapmamız gerekiyor. Yani bir adresimiz olmalı ki bu GET POST gibi metotları karşılayabilsin. İşte bu server side kodlamayı node.js ile yapıyoruz.
Klasör Yapılandırması
Öncelikle masaüstünde bir tane postman diye klasör oluşturdum ve onun içerisine girip terminal yardımıyla npm kullanarak projemi init ediyorum yani tanımlıyorum.
terminal’e gelip;
dedikten sonra enter tuşuna basmanız yeterlidir.
Size birkaç tane soru soracak. Bunlar arasında projenizin adı, açıklaması, github respository bilgisi gibi birçok soruyu enter tuşuna basarak geçebilirsiniz. En sonda size verdiğiniz cevaplarla beraber; Is this ok? (yes) şeklinde bir soru soracak, buraya yes yazıp enter tuşuna basarak artık projemiz için ilk adımı atmış oluyoruz.
Artık postman klasörümüzün altında package.json isimli dosyamız bulunmaktadır. Şimdi sırada server side kodlarımızda kullanacağımız modüllerimizi indirmek var.
bunu için tekrardan Terminal uygulamasını açarak express kurulumu yapmalıyız. Express modülü temel olarak bize node.js’ in bir web server olarak çalışmasını sağlar.
Yine yüklemek için;
dememiz yeterli olacaktır. Bu komut bize express modülünü indirecek ve –save dediğimiz için package.json dosyamızı update edecektir.
artık express modülü bizim için node_modules/ isimli bir klasörün içerinde bulunmaktadır. Diğer kullanacağımız modüller ise; body-parser ve underscore modülleri. Onları da yüklemek için;
dememiz yeterlidir. Artık modüllerimiz de yüklendiğine göre bunları neden kullanacağımdan birazcık bahsedelim.
body-parser
Örnek vererek açıklayacak olursak mesela bir formumuz olsun ve bu formu bir adrese POST ediyor olalım. Elbette formumuzdaki verileri bu adrese gönderiyoruz. Bu verileri de server side üzerinde okuyup işlemlerimizi yapıyoruz. İşte bu verileri node.js üzerinde almak için body-parser isimli modülü kullanacağız.
underscore
Underscore; içerisinde Array ve Object yapılarıyla ilgili yüzlerce metot ve property olan mükemmel bir modüldür. Sadece node.js ile değil istediğiniz javascript tabanlı bir framework içinde kullanabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğimiz body-parser bize client tarafından gelen form verilerini, JSON verilerini alıp parçalarken; underscore yardımıyla bu parçalanmış verilere oldukça kolay bir şekilde erişeceğiz.
Şimdi bu iki sınıfın ne işe yaradığını anladığımıza göre postman klasörümüzün içerisinde server.js dosyası oluşturup içerisine aşağıdaki kodlamaları yapalım. Burada uzun uzun anlatmayacağım çünkü video çekmemin amacı olmaz o zaman 🙂
var bodyParser = require("body-parser");
var _ = require("underscore");
var app = express();
app.use(bodyParser.json());
app.get("/", function (req, res) {
res.send("Node.js Başarılı bir şekilde çalışıyor...");
})
app.listen(3000);
Şimdi burada yaptığımız işlemleri node.js eğitim seti çektiğim zaman anlatacağım uzun uzun bu yüzden sadece burada node sunucumuzu yapılandırıyoruz ve çalışır hale getiriyoruz. Artık çalışmaya hazırız 🙂 gerisini